Eiwit zit in vlees, eieren, vis en peulvruchten. Dus waarom zou je dan eiwitshakes kopen? In dit artikel geven je daar antwoord op. Ook vertellen je waarom eiwit zo goed is voor je. Zeker als je sport.

De rol van eiwit

Allereerst: waarom heb je eiwit nodig? Je lichaam gebruikt eiwit onder meer voor om spieren en andere weefsels te maken. Krijg je niet voldoende eiwitten binnen over een langere periode? Dan kan het zijn dat je lichaam tegen de volgende problemen aanloopt:

  • Je lichaam niet zo snel of niet zo goed herstellen of groeien. Dat maakt dat je meer kans hebt op het overbelasten van je spieren.
  • Je lichaam kan de structuren niet combineren die noodzakelijk zijn om organen, weefsel en cellen samen te stellen.
  • Je lichaam kan geen biochemische bestanddelen niet maken die nodig zijn voor het cardiovasculaire systeem en spiercontractie.

Waarom eiwitshakes? Waarom niet eiwit uit voeding?

Eiwitshakes zijn geen vervanger van eiwit dat je uit voeding haalt. Het is nog steeds belangrijk en goed om ook daar je eiwitten en andere voedingsstoffen uit te halen. Een eiwitshake is een aanvulling. Maar omdat het in poedervorm is, heeft je lichaam wel minder werk om het te verteren. Je lichaam doet er rond de 90 minuten over (of langer) om vast eiwit (uit voeding) te verteren en vervolgens aan het werk te zetten om weefsel en cellen te herstellen. Ter vergelijking: dit hele proces duurt slechts 30 minuten met eiwit in eiwitshakes.

Waarom is het belangrijk dat eiwit snel verteert?

Het is vooral belangrijk voor na je actieve (kracht)training. Je lichaam / je spieren moeten van je workout herstellen en – zoals hierboven uitgelegd – helpt eiwit daarbij. Direct na je training is er een tijdvak van 1 tot 2 uur waarin het grootste deel van het herstelproces van je spieren plaatsvindt. Na die 1 of 2 uren verminderen de voordelen van stoffen om dit proces te versnellen in waarde en gaan er meer eiwit en andere ingrediĆ«nten verloren. Dus ook daarom kun je eiwitshakes kopen.

Hoe eiwit spieren bouwt en ze herstellen na inspanning

Elke keer dat je spieren samentrekken als je ze traint met het tillen van gewichten of andere weerstandstraining, ontstaan er kleine scheurtjes in de spiervezels. Eiwit zorgt ervoor dat deze scheurtjes weer herstellen. Dat doet het door de spiervezel ertussen te herbouwen en te verbinden. Zo krijg je steeds meer spiermassa, wat je sterker maakt.

Wanneer een eiwitshake? Voor of na de workout?

Omdat eiwit dus helpt je spieren te herstellen is het ook een logische gedachte om na je workout een eiwitshake te drinken. Maar uit onderzoek blijkt dat er geen duidelijke verschillen in spierkracht of spieromvang bestaan wanneer je een shake voor of na de training nuttigt. Zolang je een eiwitshake maar rondom je training neemt. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat de totale eiwitinname de sterkste voorspeller van spierkracht en -omvang is. Of je nou wel of niet je eiwitshake voor of na je training neemt. Het gaat dus vooral om hoeveel eiwit je per dag binnenkrijgt.