Fysiotherapie is de paramedische discipline die zich bezighoudt met pijn en ongemakken die betrekking hebben op het steun- en bewegingsapparaat. Spieren, pezen, botten en gewrichten zorgen ervoor dat we onze dagelijkse werkzaamheden en bezigheden kunnen uitvoeren, maar als hier een probleem optreedt, heeft dit zeer vervelende gevolgen. De fysiotherapeut zorgt in dit geval voor verlichting van de pijn en terugkrijgen van de beweeglijkheid die je vroeger had.
Fysiotherapeut is in Nederland een beschermd beroep, wat wil zeggen dat iemand eerst met glans de opleiding moet doorlopen en een BIG-registratie verkrijgen. Je kan steeds het register raadplegen om een erkend fysiotherapeut te vinden die jou verder kan helpen.

 

Wie heeft baat bij fysiotherapie?

In principe kan iedereen, al dan niet met een doorverwijzing, terecht bij een fysiotherapeut. Klachten, pijn en ongemakken kunnen zowel acuut als chronisch zijn en kunnen sterk in intensiteit verschillen. Acute klachten treden op na bijvoorbeeld een val of ongeval, chronisch klachten zijn eerder het gevolg van een aandoening zoals bijvoorbeeld reuma. In beide gevallen zal de fysiotherapeut een behandeling opstellen die ervoor zorgt dat de pijn verdwijnt of toch zeker vermindert en dat je zo soepel mogelijk terug kan bewegen.

 

Welke zijn de behandelingen?

De eerste afspraak bij een fysiotherapeut zal altijd in het teken staan van het in kaart brengen van de klachten. Er zal een lichamelijk onderzoek uitgevoerd worden en er zullen je tal van vragen gesteld worden om de oorzaak, de intensiteit en de gevolgen te achterhalen van jouw klachten. Ieder lichaam is uniek en daarom zal steeds met een persoonlijk behandelplan gewerkt worden met als doel jouw pijn weg te nemen en jouw bewegingsvrijheid te vergroten. De behandeling zal een combinatie zijn van manuele therapie, oefeningen onder begeleiding van de therapeut en oefeningen die je thuis kan doen. Hoewel sessies hiervoor nodig zijn, hangt af van de aard van de klachten en de mate waarin de ongemakken jou verhinderen om normaal te kunnen bewegen.
Indien nodig voor een optimale behandeling zal de fysiotherapeut ook samenwerken met andere medische disciplines om tot het beste resultaat te komen.
Jouw fysiotherapeut zal je ook tal van adviezen meegeven die erop gericht zijn de klachten in de toekomst te vermijden. Denk maar aan een goede staphouding, een ergonomische zithouding en spierversterkende oefeningen. Fysiotherapie heeft dus ook een preventief doel.

Heb je te kampen met pijn of ongemakken die te wijten zijn aan het bewegingsapparaat van jouw lichaam, bezoek dan maxfysiotherapie.nl. Niet alle oorzaken zijn volledig weg te nemen, maar het zal je vast en zeker helpen om beter te kunnen bewegen.