Sporters kiezen er vaker voor om supplementen te gebruiken om zo hun sport beter te kunnen beoefenen. Dit geldt uiteraard ook voor vechtsporters. Door sport- en voedingssupplementen te gebruiken ondersteun je je lichaam, wat goed zal uitpakken voor je sport. Vechtsporters vragen veel van hun lichaam en zullen daarom hun lichaam goed moeten voorzien van voedingsstoffen. Dat kan met behulp van (voedings)supplementen. In dit artikel wordt verder ingegaan op supplementen voor vechtsporters en het nut hiervan.

Vechtsport supplementen

Benieuwd naar wat de beste vechtsport supplementen zijn? Bekijk onderstaand lijstje met de beste supplementen voor vechtsporters.

 

  • Creatine: Het supplement creatine is voor groot belang bij sporten waarbij explosieve krachtsinspanningen plaatsvinden. Dat is natuurlijk ook het geval bij vechtsporten zoals MMA. Creatine zorgt ook voor meer kracht, wat belangrijk is voor vechtsporters.
  • BCAA: Voor vechtsporters is spierherstel van groot belang. BCAA-aminozuren dragen bij tot herstel van spieren en zijn om die reden interessant voor vechtsporters. 
  • Eiwitshakes: Voor spierbehoud en spierherstel zijn eiwitshakes ook geschikt voor krachtsporters. Een whey eiwitshake bevat verder veel eiwitten en weinig vet, waardoor het een goede toevoeging is op je voedingsschema.
  • Vitamines: Meerder vitaminesupplementen zijn interessant voor vechtsporters. Voorbeelden hiervan zijn vitamine B (stimuleert energie en mentale prestaties), vitamine C (sterke botten en energie) en vitamine D (ondersteuning botten en immuunsysteem).

 

Verder zijn er natuurlijk altijd nog andere supplementen waarvoor gekozen kan worden. Zo zijn cafeïne pillen ook populair en worden supplementen als omega 3 (visolie) gebruikt voor de algemene gezondheid.

 

Welke supplementen voor jou specifiek werken, hangt dan ook af van wat je ermee wilt bereiken. Is spiergroei voor jou belangrijk, dan is creatine bijvoorbeeld heel geschikt. Wil je in het algemeen gezonder leven? Dan zijn vitamines en visolie van belang. 

Supplementen specifiek voor MMA?

Bovenstaande supplementen zijn geschikt voor elke vechtsporter. Ze zijn dus geschikt voor wanneer je aan MMA doet, maar ook voor bijvoorbeeld boksers. Wel is spierherstel extra belangrijk in de MMA, waardoor bepaalde supplementen zoals BCAA-aminozuren sowieso worden aangeraden.

Waarom supplementen voor vechtsporters?

Vechtsport supplementen worden vooral aangeraden omdat ze toegevoegde waarde hebben. Ze zorgen er daadwerkelijk voor dat je spieren beter herstellen. Daarnaast zorgt een supplement als creatine voor meer kracht, wat als vechtsporter natuurlijk ook van groot belang is. 

 

Voedingssupplementen en sportsupplementen helpen vechtsporters dus met hun prestaties en met hun gezondheid. Wanneer dit wordt gecombineerd met gezond eten, zorgen vechtsporters ervoor dat ze optimaal presteren en herstellen. Hierdoor is het aangeraden om als vechtsporter te kiezen voor voedingssupplementen en sportsupplementen.